7. Speciaal onderwijs bij Horizon

Iedereen is waardevol en heeft talenten. Maar soms zijn er omstandigheden waardoor het jeugdigen niet lukt hun kwaliteiten te ontwikkelen. Voor Horizon hebben we, in samenwerking met Altra Jeugdhulp en Onderwijs, de volgende visie voor 2020-2025 gemaakt.

Kleur je mee?

Onderwijs dat voor iedereen speciaal is Wie zijn we en wat doen we? Altra en Horizon bieden onderwijs aan leerlingen die vastlopen. In het dagelijks leven. Op reguliere scholen. Vaak op beide vlakken. In kleinschaligheid en met veel persoonlijke aandacht helpen we jongeren weer op de rit. Ze krijgen bij ons een nieuwe kans. Elke dag. Als jongeren succeservaringen opdoen, wordt leren weer leuk. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we flexibel en creatief zijn. Dit vatten we samen in een ambitiewaarde: KleurVerkennen. Samen met partners willen we het leerproces zo invullen, dat leren weer succesvol wordt en de jongere het juiste perspectief krijgt. Ons einddoel is dat een jongere volwaardig kan meedoen in de maatschappij. Dat is waar we het voor doen. Hoe doen we dat? Binnen de alliantie iHUB werken Altra en Horizon samen om jongeren tot leren te brengen. Dat doen we op onze eigen scholen, maar ook op reguliere scholen met onze ambulante begeleiders van Educé. Binnen iHUB bundelen we krachten, kennis en innovatie. Van onderwijs en jeugdhulp. Zo kunnen we de beste route uitstippelen voor een leerling. Want die staat centraal. Met gespecialiseerde en uiterst gepassioneerde leerkrachten en ondersteuners proberen we elke dag weer impact te maken in het leven van een jongere. Omdat onze leerlingen vaak problemen hebben thuis en/of op school, hebben ze extra aandacht en ondersteuning nodig. Wij hebben geduld. Bieden een luisterend oor. En zijn trots als een leerling weer durft te dromen van een toekomst.

Omdat een kind overal kan leren en dat niet in alle gevallen een schoolbank is, durven wij vernieuwende leermanieren en methodes aan te bieden. We weten alleen dat we niet alles zelf kunnen. We hebben andere (reguliere) scholen, samenwerkingsverbanden en gemeenten nodig om passend onderwijs mogelijk te maken. Maar ook u, ouders. Niemand die het kind namelijk beter kent dan u. U maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van het succes van de jongere en daarom verwachten wij dat u actief met ons meewerkt. We werken samen, zoeken continu de verbinding en verkennen de nieuwe kleuren die het onderwijs van Nederland kunnen verrijken en kan aannemen. Samen kleuren we het onderwijs opnieuw in op basis van onze expertise, kennis en ervaring. Niet morgen, maar vandaag.

Onze ambitie In 2025 kunnen alle kinderen en jongeren van Nederland worden wie ze willen zijn. Deze ambitie hebben we als volgt verwoord: Vanuit onze expertise en ervaring in het onderwijs bieden we kinderen en jongeren de beste kans op een toekomst waarin ze zijn wie ze willen zijn.

Wij zetten ons dagelijks in om de mogelijkheden en de talenten van onze leerlingen vrij te maken. Dat gaat vaak heel goed, maar er is ook ruimte voor verbetering. Om te verbeteren moeten wij het anders aanpakken, maar daarvoor moeten we samen het onderwijssysteem constructief en met lef hervormen. Wij pakken daarin de voortrekkersrol. Wij zijn de KleurVerkenners. We gaan voor onderwijs op maat, speciaal voor iedereen, ongeacht hoe of waar dit wordt gegeven. Wij nodigen iedereen uit met ons mee te kleuren! Bekijk hier onze animatie

Volgende pagina

Bijlage