3. Ons onderwijs
Het onderwijs van Horizon kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. ‘Leren door doen’ neemt een belangrijke plaats in. Wij streven ernaar om het lesprogramma gelijk te laten lopen met het reguliere onderwijs en aan te laten sluiten bij het vervolgonderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt.
3.1 Ontwikkelingsperspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen. Deze leerlijnen worden tweemaal per jaar geëvalueerd. Het volledige OPP wordt eenmaal per jaar geëvalueerd, tenzij er wijzigingen worden aangebracht.
Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw zoon/dochter maakt binnen de Commissie van Begeleiding (CvB) besproken.
3.2 Leerstofaanbod, het onderwijsaanbod dat wordt aangeboden
Op de interne school wordt zoveel mogelijk met de scholen van herkomst samengewerkt om leerlingen op hun eigen niveau verder te laten werken. Dit kunnen alle niveaus zijn binnen het praktijkonderwijs of het voortgezet onderwijs. Daarnaast wordt er met jongeren die geen vmbo-diploma meer zullen halen, toegewerkt naar een MBO entreeopleiding via een VROC-traject (onderwijs en stage). Naast de leergebied specifieke kerndoelen in de uitstroomprofielen diplomagericht en (begeleide)arbeid, wordt ook gewerkt met de leergebied overstijgende kerndoelen, waarbij er aandacht is voor de ontwikkeling van kennis en vaardigheden, maar evenzeer voor de ontwikkeling van sociale-, communicatieve- en emotionele aspecten. Ook wordt er veel aandacht gegeven aan beroepsoriëntatie en talentontwikkeling. Het hoofddoel van het traject van de leerling op de interne school is dat de jongere zo goed mogelijk kan participeren in de maatschappij, hiertoe volgt de leerling een opleiding, doet een stage of werkt. Voor de leerlingen op de interne school is het behalen van een diploma niet perse het doel van het onderwijs. In sommige gevallen gaat het om weer plezier krijgen in leren of het herstellen van schoolse vaardigheden zodat een jongere weer ontvankelijk wordt voor onderwijs. Hiervoor wordt naast traditionele schoolvakken ook veel aandacht gegeven aan beroepsoriëntatie en talentontwikkeling zodat een jongere weer perspectief ontwikkelt op zijn eigen toekomst. Voor sommige jongeren is het volgen van een dagelijks onderwijsprogramma te veel gevraagd en proberen we door middel van het doorlopend en integraal dagprogramma zo veel mogelijk tot leren en ontwikkelen te laten komen.
Burgerschapsonderwijs Om te voldoen aan de wettelijke bevorderingen van actief burgerschap en sociale integratie, besteedt de school aandacht aan deze onderwerpen tijdens vakken als LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding), maatschappijleer en Mens en Maatschappij. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie verwijst naar deelname van burgers (ongeacht hun etnische of culturele achtergrond) aan de samenleving. Burgerschapsonderwijs zit bovendien verweven in ons aanbod voor sociaal-emotionele ontwikkeling.
3.3 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw zoon/dochter worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling. Daarnaast volgt Horizon leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken. Minimaal twee maal per jaar worden de vorderingen die uw zoon/dochter maakt binnen de Commissie van Begeleiding (CvB) besproken. Leerlingvolgsysteem Leerresultaten op zowel didactisch als sociaal en emotioneel gebied worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem SOMtoday. Ouders(s) en/of opvoeder(s) én leerlingen kunnen dagelijks de vorderingen inzien in dit digitale leerlingplatform.
3.4 Opbrengsten en analyse (schooljaar 2021-2022)
1. Onderwijsresultaten

Tijdens het korte verblijf bij Rijnhove zorg zijn in 2021-22 6 leerlingen opgegaan voor een Barista Certificaat, 5 leerlingen voor het IVIO examen Nederlands 1, 1 leerling voor het IVIO examen Nederlands 2 en 6 leerlingen voor het IVIO examen Rekenen 1. Het aantal niet geslaagden was 5 dat bracht het slagingspercentage op ruim 70%. Dat we hiermee niet onze zelf opgelegde norm van 100% niet hebben behaald heeft te maken met dat leerlingen helaas niet altijd komen opdagen voor het examen. Cognitief was er geen belemmering sociaal emotioneel zeker wel. Uiteraard werken we intensief met de jongeren samen om faalangst te voorkomen. Vaak ontbreekt ook de wil om een certificaat te behalen. We komen ver met de jongeren maar helaas hebben we niet altijd invloed op of ze wel willen “finishen”.
In 2021-22 was dit niet aan de orde maar het komt zeker ook voor dat leerlingen net voor examens c.q. mogelijke certificering uitstromen. Dit hebben we niet in de hand en kunnen het ook niet voorkomen. Dan zien we het wel als onze taak om de leerling nog 2 jaar te volgen in zijn schoolcarrière.
2. Sociale en maatschappelijke competenties: Uitslagen Zien!vo (Prestatieanalyse)
In overleg met verschillende partijen (bovenschoolse gedragswetenschapper, kwaliteit- en beleidsmedewerker en medewerker ZienVO!), is besloten dat sociaal- en maatschappelijke competenties niet haalbaar te meten valt met ZienVO!.Wij hebben geen invloed op het moment van in- en door/uitstroom van de leerlingen, omdat de plaatsing van de leerlingen op de interne school verbonden is aan woonplek (dan wel het verblijf) op het terrein (residentiële setting). We hebben gedurende het schooljaar doorlopend in- en uitstroom. Daarnaast is de interne school een korte interventie en verblijven jongeren vaak zo’n 3 tot 9 maanden op de interne school, waardoor het niet haalbaar is om de leerlingen voldoende te volgen. Tijdens de stormingsfase is het lastig om Sociaal-emotionele doelen te stellen maar worden gezamenlijk opgesteld met de zorg (woongroep) en daar werken de leerlingen zowel op school als op de groep aan. Een gezamenlijk systeem om het effect van het aanbod van de interne school te meten is er nog niet. In de samenwerkingsafspraken met de Zorg van Rijnhove staat omschreven dat we spoedig met een systeem (STERK!) aan werken dat hier wel in zal gaan voorzien. Bijkomend voordeel van dit nieuwe systeem is dat de jongere/leerling hier zelf ook een sterk aandeel in krijgt.
3. Uitstroombestemmingen
Over de uitstroombestemmingen kunnen we hier kort zijn, eigenlijk alle leerlingen komen weer terug in het onderwijs (niveau) waar ze vandaan kwamen. De praktijk is wel weerbarstiger dan deze praktijk zeker als de School van Herkomst eigenlijk niet meer in beeld was. Met de wet die in de maak is, is dat in augustus van dit jaar een stuk makkelijker.
4. Uitstroom t.o.v. OPP

De 71 unieke leerlingen die onderwijs hebben gevolgd bij de Interne school voor bijna 90% op of boven het te verwachtte onderwijsperspectief uitgestroomd. We zijn tevreden met deze resultaten.
Vanaf komend schooljaar krijgen we meer zicht op de behaalde resultaten t.a.v. de Sociaal-Emotionele competenties doordat we een ander signalerings- en registratiesysteem hanteren én de bestendiging omdat we bijna bij iedere leerling direct contact hebben met de School van Herkomst (SvH). Het doel is dan ook om iedere jongere ook weer terug te krijgen binnen die SvH. Uiteraard zal, als diplomering plaatsvindt bij ons op school, de toekomstige school, opleiding of werk anders zijn maar zullen ook deze jongeren binnen Intergrip/JIKP te volgen zijn.
5. Veiligheidsbeleving

De leerlingen van de interne school hebben de veiligheid op school in het schooljaar 2021-2022 een rapportcijfer gegeven boven de gestelde schoolnorm, dit geldt voor beide locaties. Binnen de interne school wordt veel aandacht besteed aan fysieke en emotionele veiligheid. Gezien de combinaties van doelgroepen, wordt er iedere dag gezamenlijk opgestart en af gesloten om bijzonderheden te bespreken. Leerlingen actief ophalen en verwelkomen bij de deur, in- en uitchecken van de dag, coaches pedagogiek op elke klas dragen bij aan een veilige omgeving. Voor opname wordt er altijd door de gedragswetenschapper ingeschat of de problematiek passend is en wat er eventueel nodig is om de veiligheid te waarborgen. Daarbij is er bij instroom altijd aandacht voor relatie opbouw, door middel van de instroomklas maar ook individuele gesprekken, ruimte om een spelletje te spelen en actief betrokken zijn bij het traject. De leerlingen weten waar ze aan toe zijn door het hanteren van een duidelijke structuur met afspraken. Daarnaast worden elke 4 weken klassenbesprekingen gepland waarbij de veiligheid in de klas een van de onderwerpen is. Studiedagen, leerlingbespreking en themamiddagen dragen bij aan de deskundigheidsbevordering van het team. Door kennis te vergoten lukt het coaches beter om aan te sluiten bij de behoefte van het kind, wat het veiligheidsgevoel vergoot.
6. Doelen waaraan de school heeft gewerkt: 4 pijlers uit het locatie specifieke deel van het schoolplan
Hieronder de doelen t.a.v. de pijlers zoals geformuleerd in 2021 en ook terug te vinden zijn in het schoolplan.
Samen Sterker:
- Één zorg-onderwijsplan;
- Vaste samenwerkingsafspraken met het bedrijfsleven;
- Samenwerking met de leefomgeving.
Langzaam maar zeker kruipen de partners (Onderwijs & Zorg) naar elkaar toe. Bij de start van een jongere op het terrein van Rijnhove wordt steeds vaker direct door Zorg én Onderwijs een plan gemaakt. Hierbij wordt langzaam maar zeker het Onderwijs leidend waarbij “perspectief” en “dagprogramma” de belangrijkste aandachtspunten zijn. Het onderwijs dat geboden wordt is erg onderhevig aan veranderingen omdat het meebeweegt op de veranderingen in de Jeugdzorg. Zo staan we aan de vooravond van de ombouw van Jeugdzorg+ (JZ+), de invoering van de Veldnormen en kunnen we ons steeds meer richten op externe partijen voor bijvoorbeeld stages en werkplekken. Dit geldt ook voor de samenwerking met de directe leefomgeving waarbij sport en cultuur veel mogelijkheden bieden en daarin worden stappen gezet. Ook middels een korte versie van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) komt de leefomgeving de school binnen of wellicht beter geformuleerd komen de schoolgaande jongeren weer de leefomgeving (maatschappij) in
Steeds inclusiever:
- Vakdocenten uit het regulieronderwijs lesgeven op de interne school;
- Maatwerktrajecten waarbij de school van herkomst verantwoordelijk blijft.
De hierboven beschreven doelen worden uitgerold en zijn ook erg gelinkt aan de pijler “steeds beter onderwijs”. Concreet zijn er dit afgelopen schooljaar 4 vakdocenten de school ingekomen om meer en beter onderwijs te kunnen verzorgen. Voorts sluiten we middels maatwerk bijna in alle situatie aan bij de SvH waardoor het onderwijs steeds inclusiever wordt. Ook voor praktijktrajecten (leerlijnen praktijkonderwijs/stage/werk) is het terrein anders ingericht en vindt uitwisseling van ideeën plaats met onze zusterschool. Zo ontstaat langzaam maar zeker een continuüm van onderwijs van praktisch naar theoretisch.
Steeds specialistischer:
- Ambulante trajecten die uithuisplaatsing voorkomen of verkorten.
Door de zorg en het onderwijs steeds specialistischer aan te bieden zijn trajecten mogelijk zonder dat jongeren verblijven op het park of nabij school. Idealiter hoort een leerling/jongere in een gezin op te groeien en niet in residentie afgezonderd van familie of vrienden. Deze ‘ambulante onderwijs- zorgtrajecten’ zorgen voor het inkorten van de Jeugdzorg maar maken het contact nog vluchtiger. In de “presentiebenadering” die we graag hanteren zien we wel een uitdaging.
Beter onderwijs:
- Kwalificatiemogelijkheden MBO 1 en Praktijkonderwijs;
- Personeel dat ook financieel gelijkwaardig gewaardeerd wordt.
Er is inmiddels een contract getekend met het MBO-Mondriaan waardoor uitstroom naar het MBO middels een ‘zachte landing’ plaatsvindt. Leerlingen ervaren daar de zorg en de aandacht die ze bij ons ook zagen. Doordat zorgtrajecten doorlopen ontstaat beter onderwijs. Verder is de ambitie er om samen met Rijnstroom extern het MBO-1 niveau in huis te halen en gediplomeerd Praktijkonderwijs aan te gaan bieden. Deze mogelijkheden worden momenteel onderzocht.
Verder is er, reflecterend op de eigen locatie, een betere afstemming tussen pedagogisch coaches en didactisch coaches noodzakelijk. Ook het curriculum wordt nader onderzocht. Bovendien zou het onderwijs aan iets grotere groepen (gemiddeld 7), volgens experts, ten goede komen aan de kwaliteit. De nieuw aangestelde didactisch coaches geven dat ook aan. Voorwaarde is wel dat er sterk ingezet gaat worden op differentiatie! Omdat mogelijk te maken is naast gelijkwaardig personeel ook geschikt (adaptief)lesmateriaal digitaal en analoog nodig. Investeringen vinden ook plaats met daaraan gekoppeld scholing en professionalisering.
Hierboven staan de pijlers die we iHUB-breed hebben opgepakt. De couleur-locale staat eronder waar we na 2 jaar willen zijn. Bij de beschrijvende tekst onder deze specifieke invulling laat zien of we op koers liggen. Bovendien is dit een continu proces: aan al deze doelen wordt hard gewerkt, voorbereid door werkgroepen en teambreed opgepakt a.d.h.v. studiedagen of individuele scholing!