3. Ons onderwijs
Het onderwijs van Horizon kent een breed onderwijsprogramma. Het accent ligt op betekenisvol en motiverend leren. ‘Leren door doen’ neemt een belangrijke plaats in. Wij streven ernaar om het lesprogramma gelijk te laten lopen met het reguliere onderwijs en aan te laten sluiten bij het vervolgonderwijs. Het onderwijs-leerklimaat richt zich zowel op het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling als op het stimuleren en ontwikkelen van de didactische vaardigheden. Het behalen van certificaten en/ of een diploma is daarbij het uitgangspunt.
3.1 Ontwikkelingsperspectief
Wanneer uw kind start bij ons op school wordt er binnen zes weken, in overleg met u en uw kind, een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) vastgesteld. Hierin staat waar we gezamenlijk naartoe werken, welke onderwijsdoelen uw kind kan behalen en wat het verwachte uitstroomniveau is. Dit OPP biedt de school de mogelijkheid planmatig en doelgericht vorm te geven aan het onderwijsprogramma van uw kind d.m.v. leerlijnen en een handelingsplan. Deze leerlijnen worden driemaal per jaar geëvalueerd. Het volledige OPP wordt, mits er wijzigingen worden aangebracht, eenmaal per jaar geëvalueerd. Wij werken ook met ZIEN! VO, een leerlingvolgsysteem op sociaal-emotioneel gebied.
Wij proberen zoveel mogelijk onderwijs op maat aan te bieden. Op basis van zowel methode gebonden als methode onafhankelijke toetsen, externe onderzoeken en gesprekken met leerling en ouder(s)/opvoeder(s), kan er gekeken worden naar de mogelijkheden van de leerling. Minimaal tweemaal per jaar worden de vorderingen die uw zoon/dochter maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken.
3.2 Leerstofaanbod
Het onderwijsaanbod van Horizon voldoet aan de kerndoelen zoals deze door de overheid zijn omschreven. Drie keer per jaar ontvangt uw zoon/dochter een overzicht van zijn/haar resultaten en vaardigheden in gedrag en onderwijs in een rapport. Het rapport wordt met u als ouder(s)/opvoeder(s) en de leerling zelf besproken tijdens de rapportbespreking. Op onze school wordt het volgende onderwijs aangeboden: Ons onderwijsaanbod richt zich op het niveau van VMBO basisberoeps (BB) en VMBO kaderberoeps (KB). Door differentiatievormen in het leren worden de verschillende uitstroomprofielen gerealiseerd en haalt het Schreuder College Slinge het maximale uit alle leerlingen. Het onderwijsaanbod richt zich op uitstroombestemming vervolgonderwijs MBO1 t/m MBO4. Voor enkele leerlingen kan een tussenstop via VROC wenselijk zijn. Profielkeuze VMBO Aan het einde van het tweede jaar maken de VMBO-leerlingen een keuze voor een profiel met een daarbij behorend vakkenpakket. In het tweede jaar krijgen de leerlingen Praktische Profiel Oriëntatie (PPO) om zich op alle uitstroomrichtingen te oriënteren.
Leerlingen draaien verschillende lessen binnen de uitstroomrichtingen. Na de informatieavond voor ouder(s)/opvoeder(s) over uitstroomrichtingen, kiezen leerlingen zelf hun uitstroomrichting.
Op 'Slinge' worden de volgende profielen aangeboden: PIE: Produceren, Installeren en Energie. Dit profiel geeft aan onze leerlingen een brede technische ondergrond. Ze maken kennis met basisvaardigheden uit de elektrotechniek, metaaltechniek en installatietechniek. Voor het profiel PIE werken we nauw samen met Rotterdams Vak College De Hef. E&O: Economie en Ondernemen: Dit profiel is bedoeld voor leerlingen die willen werken in een bedrijf als verkoper in een winkel, als medewerker in een magazijn, als secretaresse of als etaleur. Voor het profiel E&O werken we nauw samen met het Zuiderpark College. D&P: Dienstverlening en Producten: Dit profiel biedt leerlingen de mogelijkheid zich breed te oriënteren op de wereld van arbeid en beroep. Kern van dit profiel zijn de algemene loopbaancompetenties die in elk beroep nodig zijn. Voor het profiel D&P werken we nauw samen met het IJsselcollege.
Stage Stage is een vast onderdeel van het bovenbouwprogramma van het VMBO-BB en KB. Het Schreuder College Slinge heeft contacten met bedrijven in verschillende branches waar leerlingen stage kunnen lopen. Via stage, onder leiding van een stagedocent en een stagebegeleider, krijgen onze leerlingen de gelegenheid om aangeleerde basisvaardigheden en werkhouding te oefenen en verder te verfijnen. Het doel van de stage is loopbaanoriëntatie en voorbereiding op werk en vervolgonderwijs. Burgerschapsonderwijs Om te voldoen aan de wettelijke bevorderingen van actief burgerschap en sociale integratie, besteedt de school aandacht aan deze onderwerpen tijdens vakken als LOB (loopbaanoriëntatie- en begeleiding), maatschappijleer en Mens en Maatschappij. Actief burgerschap verwijst naar de bereidheid en het vermogen deel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Sociale integratie verwijst naar deelname van burgers (ongeacht hun etnische of culturele achtergrond) aan de samenleving. Burgerschapsonderwijs zit bovendien verweven in ons aanbod voor sociaal- emotionele ontwikkeling.
3.3 Aanbod voor sociaal- emotionele ontwikkeling
Voor de sociaal- emotionele ontwikkeling worden Sova (sociale vaardigheden) lessen in het programma opgenomen. Daarnaast hebben wij een leergebiedoverstijgend lesaanbod en werken wij volgens de methodiek de zeven gewoonten van Covey. Met deze gemeenschappelijke taal leren de leerlingen hoe ze de regie over hun leven in eigen hand kunnen krijgen. Vaktherapie Drama Op onze school wordt vaktherapie Drama (VTD) aangeboden. Dit is een therapievorm die emotionele, sociale en/of cognitieve ontwikkeling bij mensen met psychische problematiek stimuleert. In plaats van dit te bereiken door middel van gesprekken, worden er drama- en spelactiviteiten aangeboden. De therapie is geschikt voor leerlingen die op sociaal-emotioneel, psychisch of gedragsgebied extra (individuele) begeleiding kunnen gebruiken. Een leerling kan aangemeld worden via de leerkracht. Deze bespreekt de hulpvraag met de commissie van begeleiding. De dramatherapeuten zijn mevrouw W. van der Ros en mevrouw E. von Banchet. Beide therapeuten zijn aangesloten bij de Federatie voor Vaktherapeutische Beroepen (FVB) en ingeschreven in het register vaktherapie. ZIEN! VO ZIEN!VO is een sociaal-emotioneel leerlingvolgsysteem dat de docenten ondersteunt bij het waarnemen van het gedrag en welbevinden van de leerlingen. Door middel van dit systeem kunnen we de sociaal-emotionele ontwikkeling volgen en samen met de leerlingen en ouder(s)/opvoeder(s) een plan van aanpak maken voor de gekozen ontwikkellijnen. Ten behoeve van dit leerlingvolgsysteem zullen de docent en de leerling eenmaal per jaar een vragenlijst invullen. Ook kan aan de ouder(s)/opvoeder(s) worden gevraagd de vragenlijst in te vullen. De resultaten zullen worden besproken in het kernteamgesprek.
3.4 Onderwijsresultaten
Gedurende de hele schoolloopbaan van uw zoon/dochter worden er zogeheten onderwijsopbrengsten verzameld, gegevens op het gebied van zijn/haar didactische en emotionele ontwikkeling. Daarnaast volgt Horizon leerlingen tot twee jaar na het vertrek van school om na te gaan of de leerling op de juiste (vervolg)plek zit en om te beoordelen of de gekozen aanpak succesvol is gebleken. Minimaal twee maal per jaar worden de vorderingen die uw zoon/dochter maakt binnen de Commissie voor Begeleiding (CvB) besproken.
Leerlingvolgsysteem Leerresultaten op zowel didactisch als sociaal en emotioneel gebied worden bijgehouden in het leerlingvolgsysteem SOMtoday. Ouders(s) en/of opvoeder(s) én leerlingen kunnen dagelijks de schoolresultaten bijhouden in dit digitale leerlingplatform.
3.5 Opbrengsten


3.6 Analyse van de opbrengsten
1. Onderwijsresultaten (i.r.t. eigen schoolnorm) Het Schreuder College Slinge werkt toe naar het terugplaatsen van de leerling naar het regulier onderwijs. Door samen te werken met verschillende scholen voor regulier vmbo-onderwijs wordt de mogelijkheid geboden om leerlingen te laten deelnemen aan het vmbo-eindexamen. Onze samenwerkingsscholen zijn: het Vak College Hillegersberg (tot 2020), Rotterdams Vak College de Hef, Het Nieuwe IJsselcollege, Vak College Zuidrand en Horeca Vakschool Rotterdam (tot 2020). Vanaf het schooljaar 2021-2022 werken we ook samen met het Zuiderpark College voor het profiel E&O. Dit wordt gerealiseerd door het onderwijsprogramma af te stemmen op het programma van de reguliere vmbo-school. De daar bijbehorende boeken, leerstofjaarplanners, toetsen, het programma van toetsing en afsluiting (PTA), overgangsnormen, examenreglement en leerlingenstatuut vallen hieronder. In verband met de corona-maatregelen zijn er geen examens geweest. De eindresultaten van het vmbo-examen in het schooljaar 2020-2021 gebaseerd op de resultaten van de schoolexamens. We zijn er trots op, dat we het samen met de reguliere vmbo-scholen, mogelijk kunnen maken dat onze examenresultaten de laatste jaren zeer goed zijn (100%).
2. Sociale en maatschappelijke competenties: Uitslagen Zien!VO (Prestatieanalyse) Op onze school nemen wij Zien!VO twee keer per jaar af. Dit is een vragenlijst voor sociaal emotioneel gedrag die de mentoren afnemen over de jongeren. We kijken op onze locatie per leerroute (vmbo basisberoeps of kaderberoeps) of we de norm van de leerroute gehaald hebben. De leerroute heeft een relatie met de leerroute in het doelgroepenmodel. In het doelgroepenmodel is de minimale norm op 2.5 gesteld. In schooljaar 2020-2021 werd ZIEN!VO geïmplementeerd op het Schreuder College Slinge. Wegens de implementatie en de belemmerende corona maatregelen hebben niet alle leerlingen en mentoren de vragenlijsten ingevuld. Op dit moment wordt gekeken naar het bepalen van de norm. Er zijn nu concept-normen gesteld waarna eind schooljaar 2021-2022 wordt geëvalueerd of deze normen realistisch zijn. De conceptnormen zijn als volgt gesteld: 1e jaar: Mei 2.3 2e jaar: Mei 2.6 3e jaar: Mei 2.8 4e jaar: Jan 3.0 Wanneer we de resultaten van 2020-2021 analyseren aan de hand van deze gestelde normen krijgen we het volgende resultaat:

Hierbij valt op dat de score bij Betrokkenheid en Ruimtegevend gedrag beneden de concept-norm valt. Voor Welbevinden en Ruimtenemend gedrag wordt de norm wel behaald. Acties: In schooljaar 2021-2022 zullen de gedragswetenschappers van Schreuder College Slinge, in samenspraak met de gedragswetenschapper van De Quackstraat, de norm voor de ZIEN!VO score per leerjaar (1 t/m 4) vaststellen. De vastgestelde norm zal gehanteerd worden in de prestatie analyse van schooljaar 2021-2022 zodat een objectieve analyse van de scores mogelijk wordt. Ook zal de gedragswetenschapper in de bouwvergaderingen met de docenten en mediators bovenstaande resultaten evalueren en zal worden bekeken wat school kan inzetten om de score op Betrokkenheid en Ruimtegevend gedrag te verbeteren. 3. vso: Uitstroombestemmingen (schooljaar 2020-2021)

4. (v)so: Uitstroom t.o.v. OPP (schooljaar 2020-2021)

We hebben dit schooljaar onze eigen vastgestelde norm (75% op niveau, 20% onder niveau en 5% boven niveau) niet behaald. In verband met de corona-maatregelen hebben we een zeer lastig en onvoorspelbaar schooljaar doorlopen met veel gebroken lesweken en lesroosters. Uitval van zowel leerlingen als collega's beperkten het onderwijs en de te boeken vooruitgang. In een groot aantal gevallen is het uitstroomperspectief onder het niveau tevens een gewenste en met leerling en ouders/verzorgers besproken tussenstap geweest om uiteindelijk later via een andere route (bijvoorbeeld mbo1) alsnog door te kunnen stromen naar het gewenste uitstroomperspectief.
5. vso: Veiligheidsbeleving (schooljaar 2020- 2021)

In het najaar van 2020 was het gemiddelde rapportcijfer op de schaal veiligheid op school een 8,3. Op klassenniveau werd er in alle klassen een ruim voldoende gegeven en slechts één klas scoorde onder de door ons gestelde norm van 7 op deze schaal, namelijk een 6,6. In het voorjaar van 2021 was het gemiddelde rapportcijfer op de schaal veiligheid op school een 8,4. Tijdens deze meting scoorden alle klassen ruim boven de gestelde norm van 7. Aanvullend is goed om te weten dat we de norm van 7 hebben gesteld als indicatie voor een veilig leerklimaat en dat er bij een >8 schoolbreed het behalen van deze norm gevierd wordt. Veiligheid is ons inziens de basis voor het kunnen bieden van een goed en stimulerend leerklimaat. Om die redenen zetten wij meerdere interventies in op dit gebied; algemeen en naar aanleiding van de uitkomsten van het leerklimaat ook specifiek per klas en op basis van observaties ook op individueel niveau. Dit uit zich in de ruim voldoende rapportcijfers op deze schaal.